1. Banks get Rs ……… crore towards recapitalisation of PSB:
a) 25,000
b) 10,000
c) 30,000
d) 15,000
Answer a) 25,000
2. Target of disbursement underMUDRA increased to ……. crore
a) 1 Lakh
b) 1.5 Lakh
c) 1. 8 Lakh
d) 2.2 Lakh
Answer c) 1.8 Lakh
3. …………. will be listed in the stock exchange.
a) Private Sector Banks
b) Public Sector Banks
c) General Insurance companies
d) All of the above
Answer c) General Insurance companies
4. This budget has dedicated irrigation fund in NABARD of Rs……… cr
a) 25,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 15,000
Answer b) 20,000
5. Nominal premium and highest ever compensation in case of crop loss under the ……..
a) PM Fasal Bima Yojna
b) PM Krishi Sinchai Yojna
c) Rashtriya Krishi Vikas Yojna
d) Gramin Bhandaran Yojna
Answer a) PM Fasal Bima Yojna
6. Total allocation for agriculture and farmer welfare at Rs …… crores
a) 35984
b) 42000
c) 35000
d) 23570
Answer a) 35984.
7. Govt will amend ………… inpassenger vehicle segment to allow innovation.
a) Motor Vehicle Act
b) Customer Act
c) Small and Heavy Vehicle Act
d) All of the above
Answer a) Motor Vehicle Act
8. 100 per cent FDI in marketing of ……… produced and marketed in India
a) Mobile Phones
b) Private Sector Banks
c) Food Products
d) Insurance Companies
Answer c) Food Products
9. New greenfield ports to be developed on east and ……. coasts
a) West
b) North
c) South
d) North-East
Answer a) West
10. Dedicated Rs. ………. crore for roads and highways. Total allocation for road construction, including PMGSY, – Rs 97,000 crore.
a) 60,000
b) 55,000
c) 50,000
d) 40,000
Answer b) 55,000cr.
11. …… to be given option to remain open all seven days in a week across markets.
a) Malls
b) Private Offices
c) Banks
d) Shops
Ans: d) Shops
12. Objective to skill 1 crore youth in the next 3 years under the ………….
a) Startup, Standup
b) PM Kaushal Vikas Yojna
c) PM Rozgaar Bhatta Yojna
d) Deen Dayal Upadhyaay Grameen Kaushalaya Yojna
Answer b) PM Kaushal Vikas Yojna
13. Senior citizens will get additional healthcare cover of Rs …… under the new scheme
a) 25,000
b) 45,000
c) 30,000
d) 12,000
Answer c) 30,000
14. Pollution cess of …… per cent on small petrol, LPG and CNG cars; ……. per cent on diesel carsof certain specifications; …….. per cent on higher-end models.
a) 1, 2, 3
b) 1, 2.5, 4
c) 1.5, 2, 4
d) 1.5, 2.5, 4
Answer b) 1, 2.5, 4
15. 0.5 per cent ……. Cess to be levied on all services.
a) Swachh Bharat
b) Krishi Kalyan
c) Kaushal Vikas
d) None of the above
Answer b) Krishi Kalyan
16. Rs 1,000 crore allocated for new EPF scheme. Full form of EPF:
a) Employees’ Provision Fund
b) Employees’ Provident Fund
c) Employement Provident Fund
d) Employees’ Partially Fund
Click here to View Answer
Answer b) Employees’ Provident Fund
17. Swacch Bharat Abhiyan allocated Rs………crores.
a) 10,000
b) 9,500
c) 9,000
d) 8,500
Answer c) 9,000
18. 300 urban clusters to be set up under ………………… Mission
a) Shyama Prasad Mukherji Rurban
b) Smart City
c) AMRUT
d) PM Awas Yojna
Answer a) Shyama Prasad Mukherji Rurban
19. How much schemes are proposed for Animal Welfare?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 2
Answer a) 4
20. After this budget What will turn Costlier?
a) Tobacco
b) Cigar
c) Cigarette
d) All of the above
Answer d) All of the above
0 comments:
Post a Comment